Lebih baik memberi daripada tiada

6:56 PTG

Bismillah
Assalamua'laikum..
Hujung minggu ni, diisi dengan sebaiknya. Hari sabtu aku dan reen menapak kan diri ke Sacc mall. Cuci mata sambil cari hadiah untuk si dia.. makan lunch bersama, macam datig dah aku ngn reen ni kan.

Hehe... esok harinya, aku di ajak oleh ani usrah di UiAm. Mmg excited, tp tak tunjuk sangat pun excited nya, ni first time sampai kat uia gombak, rasa kagum tu, memanh, aku rasa macam di tempat yang lain, ramai pelajar foreigner mata biru, rambut golong2. Wah! Nikmat Allah..
Seni bina bangunan nya yang cantik, aman jer.. lagi pun pagi ahad tu hujan, memang best  tak rasa sangat panas terik tu. Ni hujan hasil daripada pembenihan awan tu kot..
So, back to my story, numi nak share pengisian usrah haritu. Tentang bersedekah.
Salah seorang daripada kawan numi bertanya tentang sedekah kepada orang2 peminta sedekahyang terlalu banyak di SA ni. Memang banyak,! They are everywhere... ermmmm, kalau kita nak bagi boleh, tapi kena serta kan niat kita untuk bersedekah, lepas tu, ora g tu nak buat apa pun dengam wang yg kita sedekahnkan tu, adalah antara dia dgn Tuhan nya. Yang pasti, kita kena beri selagi kita mampu, bagi yang sebaik nya. Jangan bagi yang sipi2. Ada sorang kakak tu bercerita, tentang keyakinan kita dengan janji Allah. Àllah kata, setiap apa yang di sedekah kan kita, akan mendapat 10 kali ganda. Yakin yang bila kita sedekah Rm1, kita akan dpt rm 10, kalau oita bg rm10, kita akan dpt Rm100, kalau kita bagi rm100, kita qkan dpt balik rm1000... itu dari segi matawang... kalau dari segi pahala? Cuba bayang kan.... haaaaa,
Ada lagi soalan, kalau kita nak sedekah, tp kita taku riak. Lepas terus x jadi nak sedekah. Sebab takut orang kata kita ni riak. Yang sebenarnya, bila kita tak nak nak bersedekah sbb takut orang sangka kita ni riak tu adalah kita sendiri yang riak. Sedang rasa diri tu bagus, tak mau memberi.. bila nak bercakap tentang ikhlas pun, lagi susah...
"Bukan ikhlas jika hati berasa sakit, dan bukan sabar jika masih ada keterbatasan"
Qoute dari slh sorang akhi uia...
Kita kena latih diri untuk bersedekah, ini termasuk jugak aku sendiri.. ok fellas, kalau xnak beri sedekah, paling2 bagi la senyuman, itu adalah semurah dan semudah utuk memberi sedekah...
Ok bebeh, nanti numi update lagi...  nak g kelas dah ni. Assalam

You Might Also Like

1 Orang Positif

Blog Design By Naomie. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow me Via Bloglovin'



Google+ Followers

Facebook Page Naomie Licouz




Subscribe