Tips to all Musafir

4:08 PTG

Bismillah
Assalamua'laikum..
menghitung hari saja lagi untuk berangkat ke Shah Alam sekarang ni. tinggal 3 hari lagi, akan terbang lah diri ini ke bumi semenanjung. whuuuaaa... macam tak caye jer cuti dah nak habis dah kan.. hurmm lepas ni strat lah balik jadi musafir sementara. that is the best part. become a Musafir. kira ni journey kami untuk menuntut ilmu. itu yang best jadi student jauh ni. sebab dapat rasa the real situation of becoming a true student yang kuar pergi study jauh2.. semua kawan2 aku rasanya pun sama jugak. cuma dorang use the journey by car, trains or moto. so, tips for becoming a musafir for a short time..
first thing is to say doa..


usai doa? ok good, next read all of these sentences ok.. :
  1. make sure that you use comfortable cloths during your journey. maksudnya, pakai lah baju yang menyelesakan, tak delah terlalu ketat or kendur. kasut or flat shoes are more preferable during this time. kamu tak mo nanti tak pasal pasal kaki melutup2 kan. lepas tu jalan pun tak tentu.
  2. pastikan  barangan yang nak dibawak kat tangan tak melebihi 3 beg. if not you will see yourself become a clumsy person.. (like i usually did) heheheh.. macam numi, everytime nak gi balik kuching i always bring my makeup beg with me. that beg is just like a treasure ok.. also, make sure that your hand  laguage do not exceed 7 kg.. 
  3. pastikan korang datang 2 jam awal kalau belum check in ok. bagi yang dah self check in tu, boleh datang elewat lewatnya 45 minit. kalau tak jugak jadi lah macam kawan aku sorang tu yang dah kena tinggal flight dia. huh, nasib kaya, boleh beli tiket on spot.. haha..
  4. for women.. use minimal makeup. sebab apa? korang berhadapan dengan cuaca yang tak menentu. misallah dalam flight kan, selalunya sejuk. tak pe, sebab tak banyak peluh. tapi bila dah sampai tempat landing, akan rasa kepanasan nya bila berpijak di bumi semenanjung. ok? if can, avoid using liquid eyeliner. because it tends to melt when the heat is on. use pensil eyeliner to draw a thin line that usually drawn below our eyelashes. ok? untuk compact, gunakan yang jenis powder tu.. yang numi selalu guna. or gunakan compact yang boleh tahan lama kat muka. so tak delah nak touchup jer kan. hehehehhe.. for lips, i recommend use lipglose so your lips look moisture and sexy..~ awww..
  5. makesure that you already eaten at home, if not, you don't wanna buy something in the plane. sebab apa? harganya melambung 3 kali ganda dari harga asal bila kita berada di bumi ok.. kalau lapar jugak, beli awal makanan tu. dan bekal dalam belon tu k. macam yang aku selalu buat. heheheh. lepas tu rasa macam diri ni sorang penjahat pulak sebab makan curi2 dalam fligth. hehehehe.. and bring your own mineral water.. kalau nak harapkan air suam dalam fligth tu, sekali teguk jer k.. tak cukup untuk anda yang bersize giant tu.. yang kurus pun apa kurang nya. kalau nak diri hydrated selalu. pastikan minum air banyak k. 
  6. bring your own entertainment. bring komiks, novels, or games.. kalau yang ada galaxy tab tu memang best lah. dan untuk aku, aku lebih gemar untuk tulis entry baru jer. lepas tu gelak2 tengok orang tidur. hehehhe. 
  7. siapkan emua dokumen2 penting sebelum berangkat dari rumah. pastikan IC, no booking, passport, apa2 dokumen penting untuk study nanti, barang2 tak ketinggalan kat rumah ok.. 
haaa, itu antara peringatan dan tips yang penting untuk jadi musafir nanti. di harap semua kawan2 yang bakal jadi musafir tu akan selamat sampai ke destinasi masing2 ok.. 

You Might Also Like

0 Orang Positif

Blog Design By Naomie. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow me Via Bloglovin'



Google+ Followers

Facebook Page Naomie Licouz




Subscribe