Sekitar Program PMG 2013

10:44 PTG

Bismillah
Assalamua'laikum kawan2 ku sekalian.
baru dua hari tak update belog, aku tahu ade yang rindu kan.hihihi, ada kah.. what everlah. what did i do yesterday? kan semalam aku cuti kan. so seperti plan aku semalam2, aku nak roaund2 kuching. so tempat yang aku sempat jelajahi adalah pasar Kubah ria, yakni pasar minggu baru. kita ni pengganti pasar minggu Satok yang dulunya dekat Satok. besar woo, memang patut jugak banyak kali perasmian, dan yang latest is by Timbalan Perana Menteri kita. aku macam tourist  je rasanya bila jalan sorang2 kat pasar tu. hahah.. kan lepas hantar adik ku ke tempat kerjanya, di Yayasan Sarawak. dah dekat pasar tu, aku jalan kesetiap block yang ada.. dari block A sampai E kalau tak silap. dah pun hari Jumaat kan, so tak ramai penjaja. lagipun time tu jam 8 pagi. ingatkan nak beli tomato, buat makan. tapi sebelum tu aku roaund dulu area2 terdekat. bila ku amati lagi, tempat ni memang bersebelahan sungai. ah?? memang lah akan naik air kalau hujan tak henti ni. walaupun dorang buat tempat ni tinggi kan, tapi aku rasa berkemungkinan besar akan ade jugak banjir. but then, harap2 lah benda tu tak jadi buat masa sekarang.. sebab baru jer pindah kat pasar baru dah nak banjir pulak.. heheh



then, bila dah beli barang yang aku nak tu kat pasar tu, aku drive pulak ke rumah nenek. nak booking tiket flight balik KL nanti. dah selesai booking, aku bersih kan pulak mata kucing hitam kat rumah nenek tu. kesian gila aku tengok dia. mata sebelah macam sakit jer, sebab tak de sorang pun ddekat rumah tu nak bersihkan matanya. bila dah siap bersihkan, baru dia dapat bukak matanya. heheh, aku pulak yang seronok. sebab lama dah tak belai anak kucing kan. lagi2 warna lain daripada warna Ridut or boboi. tapi dia comel sangat, kalau di jaga betul2 dan diberi kasih sayang yang cukup. dia mesti jadi comel dan gemuk sama dengan boboi sekarang.
then, bila dah habis buat semua tu, aku sempat lagi tengok movie Cleopetra kat youtube. memandangkan line dekat rumah nenek sama taraf dengan wifi dekat CC, so apa lagi, memang xda buffering lansung movie tu. dekat nak 3 jam jugak lah aku dan kazen ku nonton cite tu. :)
dah dekat nak tengahhari, mama aku pulak call  srh balik. katanya dia tiada teman bercakap. aku pun cakap dengan nenek, aku nak balik rumah, tapi kena makan lunch dululah, temankan nenek makan. lama sangat rasanya tak berambeh rumah nenek ni.
usai makan semua, aku pun drive balik rumah. tnegok mama, tengok tv, then bila bapak datang. dorang same2 tido dekat sofa. tadi nak sangat aku balik sebab nak ajak bercakap. then, tengok maing2 tidur. penat agaknya. aku pun sebelum drive balik tadi, aku decide nak jaga si kucing kecik hitam tu tadi. nak ambik jadi adik Boboi. heheh. walaupun aku tahu boboi tak kan suka bila kasih sayang kami sekeluarga dibagi2. tapi aku kesian dengan si kecik ni. dah la bulunya kusut, busuk, matanya pulak sakit. bila dekat rumah aku bagi dia makan, minum,then mandi sewangi wanginya. buang semua kutu di badannya. dan bagi dia sangkar. takut di rusah boboi kelak.. ni rumah barunya.. :) aku happy bila dapat tengok matanya dah dapat bukak lagi. hurmm bila dah nak asar tu, aku solat then baru teringat, aku kena gerak ke Unimas untuk program Perkampungan Menara Gading(PMG). program ni khas untuk budak2 lepasan SPM or STPM yang hendak melanjutkan pengajian dorang ke Universiti kelak. kami sebagai senior2, tuga kami adalah untuk memberi pendapat tentang pengajian mereka kelak. dan terdapat beberapa modul yang akan dijalankan sepanjang 3 hari 2 malam nanti. aku memang nak jadi fasi untuk PMG kali ni, lama sangat dah tak jadi fasi, tapi kakangan kerja yang memabataskan semua. jadi ajk pun boleh. tolong2 kawan2 ku yang lain. yang bestnya, aku dapat jumpa lagi kawan2 ku lama. dengar celoteh mereka buat aku tak kering gusi. tak lupa juga berkenalan dengan kawan2 baru. :) experience makan dalam talam pada malam tu. berebut ayam dengan Tirah. heheh,, 

lauk kami.. :) Alhamdulillah
dari kiri: aisyah, kartika, kak adiba, killa, and aku

tambah dengan wawa and kak kbye.. (lupa namanya, tapi dia salu sebut k bye..)

with combi, dengan muka lesuku..

peserta untuk PMG kali ni seramai 123 orang yang mendafatar, ramai yang hadir adalah dalam kalangan pelajar perempuan, dan ramai daripada dorang ni aku dah kenal. sebab dorang ni ada yang pernah jad adik program untuk Jom Cemerlang PMR dulu. :)
untuk malam semalam, aktiviti yang dijalankan adalah pembahagian kumpulan dan ice breaking antara kakak / abnag faso dengan adik2. aku suka time ni, sebab masa ni kita dapat detect siapa yang intersted or not in the program. siapa yang pasif san aktif. kira massa ni kita nak tahu dorang punya tahap kerjasama dengan kiteorang. and tim ni lah masanya untuk bersuka suki dulu. boleh lagi aku buat lawak masa join kumpulan Combi, memandangkan dia fasi tetap, aku penolong aje. untuk ice breaking kali ni amat berlainan sekali dengan ice breaing yang biasa kami buat dahulu. kalau dulu ada 6 perkara yang kena tahu antara rakan2 tu. nama, asal, sekolah, adik beradik, pekerjaan ibu bapa dan minat/cita-cita. tapi untuk ice breaking kali ni, combi hanya mintak 3 perkara jer, nama, moto hidup dan asal eh? aku tak sure yg ketiga tu apa. hehehhe. sorry ok.. 
seronok bila berada dekat dengan adik2. dapat kenal dorang, dapat share masalah dengan dorang. lagi? dapat share experience dengan dorang. itu lah yang best. tapi yang tak bestnya aku tak boleh nak bermalam di Unimas, sebab esok nya kerja. rasa nak bermalam di sana memang kuat sangat, bila dapat tahu esok pagi lepas subuh ada senam aerobik daripada instruktur aerobik untuk PM kita. wah! sapa tak teruja kan.. takpelah, len kali kot, kalau abang Man masih lagi nak join program 2 macam ni, In Sya Allah, aku nak jugak join. 
dekat nak jam 10 setengah aku dah mula drive balik rumah, sampai rumah jam 10. 55 malam, aku bagi Sitam makan. dan bagi dia kain untuk dia tidur malam ni. tengok dia macam kesejukkan aje. huhuhu.. rasa macam kau pulak yang jadi mak dia sekarang. dengan boboi dulu pun mummy, sekarang pun mummy. dengan ridu dulu pun mummy jugak. hehehe, memang setiap kali baby kucing bar masuk rumah memang aku lah mummy nya. :)
k lah,itu jer kot aku nak cerita pasal semalam. dah lewat ni, bek i tidur dulu ok.. night people. adiyoss.. 
Assalamua'laikum

You Might Also Like

0 Orang Positif

Blog Design By Naomie. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow me Via Bloglovin'



Google+ Followers

Facebook Page Naomie Licouz




Subscribe