Poor HR

10:31 PTG

Bismillah
Assalamua'laikum..
2 hari yang memenatkan bagiku dan bagi staff lain. semalam staff kami ada yang berhenti terus dari cafe, 3 orang pulak tu..hurmm.mungkin silap cara teguran nya kot, or orang nak ambik hati sangat.. budak2 kan, kalau org tua marah sikt, mulalah nak lari dari rumah semua.. ni MIA dari tempat kerja. kira sama lah tu kan..

 sekarang aku pulak takde mood nak bercerita. seharian penat kerja orang cakap main2 pulak, bila aku serius, dorang pulak cakap, muke tu mesti lah senyum.. adei,, pening kepala. nak serius sambil senyum.. and one more thing, jangan nak puji diri sendiri lebih2, and nak bangga diri sangat. semuanya itu kelebihan Allah yang  bagi, nak kritik orang pun, kena jugak berpada pada. bukan main hentammm jer, tengking2 or marah2 orang. semua orang punya hati dan perasaan. bukan nya dinding ni. dan, kalau dah tahu dri tu salah, memang tak salah untuk kita mintak maaf. tak jatuh maruah tu, dan tak jugak jatuh air muka. lagi dipandang mulia lagi ada aku rasa. sebab kita dapat turunkan ego kita. kalau nak ikutkan sangat ego tu, memang sampai ke tua lah jadi orang bodoh sombong.

bagi orang yang terasa dengan kata kata ku, anggap lah ini kritikan bagiku. tak dapat nak luah depan2, so cakap dalam ni jer lah. lagipun, ini untuk ingatan diriku jugak, kalau one day aku mula berperangai macam ni..jadi, harap apa yang disampaikan tak terbenam dalam hati.. dan jadi dendam ok..
seperti yang di katakan, everyone makes mistakes,we are not angles or Prophet that are maksum. yang xda molah salah. even you yourself ada juak molah salah.. so, berpada dalam negor orang.
and mistakes also make people learn things, so learns from our mistakes so it won't happen again in the future.

yang paling best aku rasa kerja dengan mamaku, dan semua orang yang pernah bekerja dengan mamaku, seronok bekerja dengannya. mama sangat mengambil berat tentang pekerjanya, dari masa dia berkantin do RTM sampai dia ada kafe sendiri dulu, dan sampai dia mula berkantin sekolah rendah dan menengah dulu. memang mama sangat baik dan dia bagi teguran dengan cara berhemah. walaupun ada dalam kalangan pekerjanya buat salah, mama akan tegur dengan lembut, dan diulangi dengan pengajaran yang baru. kecuali, bagi orang2 yang suka ambik kesempatan keatas kelembutanya. iaitu pencuri. yang itu mama memang tegas, huh, kalau ada pekerjanya yang ditangkap mencuri wang, mama memang akn buang terus dan disuruh balik. aku pun dah takut tengok kalau mama dah mulai berang. tapilan, seingat aku, mama memang banyak pekerja yang sanggup bekerja dengannya selama 5 ke 6 tahun, lamanya. aku harap aku dapat contohi sifat mama yang lembut, tapi tangkas bekerja.. dan sangat mengambil berat tentang pekerjanya.

k lah, ni dah macam puji mama ku sendiri.tapi takpe, dah memang dari kecik aku tengok dia bekerja dengan orang yang sama. so, dia memang layak lah terima pujian dariku..

You Might Also Like

1 Orang Positif

  1. pttla bad mood....tkpe2...rilex k...smpai msenye org tu akn sdar jgak k...

    BalasPadam

Blog Design By Naomie. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow me Via Bloglovin'



Google+ Followers

Facebook Page Naomie Licouz




Subscribe