Sebenarnya, Saya isteri dia..

3:32 PTG

Bismillah,
Assalamua'alaikum.. selesai sudah menghabiskan novel 'Sebenarnya, saya isteri dia'.. memang thumbs up lah untuk penulisnya. memang best novel tu. korang kena baca sendiri. walaupun cerite tu dah lama keluar,numi baru sempat beli dan baca. bagi kawan2 aku yang kaki novel, Siti Afifah Borhan and Nurul Shamimi.. mesti dorang dah pernah baca kot buku ni. so korang nak tahu tak jalan cerite nya? meh nak cer2 sikit..

novel ni mengisahkan Shafa Aqira seorang jurutera muda, dlm novel ni watak ni panggil Shaf jer. kena paksa kawen dengan Firash Arshad. (Firash/Chad) student degree Civil Engineering. ebenarnya Shaf ni adalah kekasih abang Firash ni, Farish Adryan, disebabkan satu private party yang dorang ni attend, satu kejadian yang tak diduga terjadi. Shaf dan Fir ni dua2 kena aniaya  oleh Raina dan Raimi (penganjur private party ni) dua2 ni sebenarnya ada hati kat Shaf and Firash. di sebabkan kejadian tu, mereka terpaksa kawen. farish tak dapat terima sebab kekasih nya kena kawen dengan adik kandung nya dan di hari firash and syaf kawen abang nya pulak accident. firash pulak tak dapat terime hakikat nya yang dia kena kawen pada usia muda. baru 21 tahun dah kena kawen dengan syaf yang 25 tahun. mula2nya susah untuk masing2 terime hakikat. tapi kelamaan, cinta mula berputik. sweet sangat dorang, bila dah lawen baru mula bercinta. aku yang baca pun syok sendiri. tambah2 lagi dengan gelagat si firash ni yang suka sangat mengusik syaf. senyum sendiri kot. perkahwinan dorang terpaksa di rahsiakan, hanya family terdekat je yang tahu dorang kawen. farish yang kononnya mengaku single dan tak nak mengaku si shaf ni isteri dia kena tahanlah. sebabnya, kawan baik firash ni sendiri da hati dekat syaf. hahaha, memang haru lah. cakap tak sayang, tapi bila isteri sendiri kena urat, baru padan muke. tahu pun cemburu.
aku boleh bagi gambaran si syaf ni macam salah sorang kawan aku kat sini. Siti nama nya student civil. rasa macam dia je yang sesuai dengan watak ni. heheh. tinggi sederhana, dan baik tutur katanya... si firash pulak? macam Zoey.. putih, hensem dan penyakat. dia tu pun kaki blogger..
si firash ni selalu ambik kesempatan kat isteri dia. sebab isteri dia ni jenis yang gabra kan, penakut jugak kalau suami dia buat something pelik kat dia. hahah. suami dia ni selalu bawak pergi jalan2, honeymoon kt Monica Bay, tengok sunset. wah,, aku yang baca pun melayang2 jiwa yer.. hilang semua serabut kat kepala..
dan bila dan dekat nak ending tu, suami dia buat kejutan untuk buat majlis persandingan dorang. untuk declare yang dorang ni pasangan suami isteri. semua orang yang pernah bekerja dengan dorang terkejut. dulu dorang ni pernah buat praktikal sama semasa di Kerteh. Syaf jadi Supervisor untuk budak2 praktikal. so dah namapun jodoh kan, si firash ni kena tempat praktikal sama tempat kerja si syaf. heheh, dekat situ dorang kena duduk serumah. memang lucu..macame je kenangan yang aku rasa sweet sangat untuk dorang. but one day, syaf dapat satu sampul surat yang ada gambar raina dengan firash berduaan. buat syaf marah and sakit hati sangat. lepa apa yang dia bagi dekat suaminya, sampai hati suaminya menduakan nya. huhuhu, aku pun remok jugak hati. tapi itu semua rancangan raina untuk dapatkan firash balik. aku yang readers ni yang sakit hati.. adei... sedangkan tahu kot jalan cerite nya macam mana kan.. hihihi
lepas tu, time dinner company dorang si firash pulak salah sangka, bila dia tengok raimi ni ade pelok syaf dekat toilet. adoina.. makin tambah lah konflik nya kan. firash marah bena dengan syaf, lepas beberapa hari dia tak dapat nak cakap dengan syaf sebab syaf merajuk, then tambah lagi dengan agenda yang menyakitkan hati dia. terus dia bawak isteri dia pergi ke bilik hotel. kat situ dia try untuk merogol isterinya sendiri. huhuhu kesian sangat dekat syaf.. suami nya bagaikan kena rasuk jer. tak nak dengar lansung pintanya. aku pun gila. kalau dapat suami macam tu. nak kena terajang kot! huh. emo kejap. sampai hati suami dia buat sesuatu di luar kerelaan nya walaupun dia sah sebagai suami kan.. huhuhu.. syaf awal pagi dah blah. sakit hati ny dengan suami nya bertambah2. sampai 3 bulan jugak dia menghilangkan diri. si firash macam orang gila carikan isterinya. dan nasib nya menyebelahi dirinya, pabila ramini ni sanggup menawarkan kerja kat company papanya untuk syaf. kat situ lah firash baru jumpa balik dengan syaf. raimi and firash aialah adik beradik tiri. raimi ni sayang kan syaf, sampai dia tak sanggup nak tengok syaf ni sedih2 kan. dia try satukan firash and syaf balik. bila dah sebulan macam tu, firash edaya upaya nak dapatkan syaf balik. akhirnya dorang bersatu. dan time tu syaf baru dapat tahu dia mengandung anak kembar! seronok sangat aku... dorang buat majlis bersanding and explain to their friend about their marriage.
Epilog:
firash bawak balik syaf ke kampung mana dorang pernah mengaji sesama dulu. dan masa tu lah syaf baru teringat balik yang dia pernah kena kiss oleh sorang budak laki kecik, acad nama nya.. and baru dia daat tahu yang si acad tu adalah firash! heheh, dah mana pun jodoh, mase kecik dulu acad pernah confess dekat syaf yang dia bila dah besar nanti nak kawen dengan syaf.. so sweet.. dari kecik lagi dah nampak jodoh dia dengan acad.. dorang bersyukur sangat.. :)

You Might Also Like

5 Orang Positif

  1. tak tahu nk cakap ape...but thank you so much cz review my novel...superb darling <3

    BalasPadam
  2. your welcome sis. tak sangka pulak penulis SSID boleh komen blog numi.. suke baca novel akak.. :) nanti khabarkan bila SSID nak di buat drama. heheh, x sabar nak tengok..:)

    BalasPadam
  3. oo begitu ceritanya happy ending la....I like

    BalasPadam
  4. sweet je masa dorg kecik2 dulu ><

    BalasPadam
  5. as salam tuan tanah
    tahniah blog anda banyak info

    jemput blogworking
    www.yatiadam.com

    BalasPadam

Blog Design By Naomie. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow me Via Bloglovin'



Google+ Followers

Facebook Page Naomie Licouz




Subscribe